SEÇMENLERİN OY VERME TERCİHİNİN DEMOKRATİK TOPLUM ÜZERİNE ETKİSİ...

Sürekli şikayet eden ve "geçinemiyoruz" diyen emeklilerin, 31 Mart yerel seçimlerinde seçmen tercih davranışlarını hep beraber göreceğiz...
Büyük bir olasılıkla geçim sıkıntısndan söz eden emekli seçmenler, yine aynı şekilde oy verecekler ve haliyle aynı seçmen tercihi davranışı sergileyecekler. Bunu daha önceki yıllarda defalarca yaşadık ve gördük...
Peki, sorun geçim sorunu ise, o halde nasıl oluyor da seçmenlerin oy verme tercihleri değişmiyor?
Değişmiyor ise sözkonusu sorun ile ilgili seçmenlerin yöneticiler üzerindeki etkisi ne olabilir? Ve daha önemlisi nasıl olabilir?
İşte bu nedenle seçmen tercihleri, seçimlerin demokratik ve ekonomik denetleme ve gerekirse hesap sorma işlevini yitirmesine neden olmakta ve haliyle seçim mekanizmasının demokratik bir argüman olarak değeri kalmamaktadır.
Seçimlerin değerinin olmaması, anlamının olmaması demektir. Bu durumda da zaten demokrasiden söz edilememektedir.
"Kemik seçmen", "tercihi değişmeyen seçmen" davranışları bir açıdan bazı kişiler için cehalet, aptalca bir tavır, öte yandan bazı kişilerce de kutlanması gereken bir bağlılık tavrı olarak değerlendirilse de işin asıl boyutu demokratikleşme ile ilgilidir.
Naçizane bendeniz her iki analiz dışında, seçmenlerin parti taraftarı gibi davranmaları ve değişen oy verme tercih davranışı sergilemelerinin demokrasinin gelişimi açısından önemli olduğuna ve gerektiğine inanlardanım.
Çünkü seçmenlerin takım veya kulüp taraftarlarlığı gibi bir tutum içinde olmamalarının daha denetleyici ve değerlendirici bir etki yaratacağını düşünüyorum.
Taraftar kimliği taşımayan seçmen davranışı ve tutumu, seçmeni gerçekten daha değerli kılacaktır. Çünkü bu gelişim düzeyi seçmeni hesap soran bir konuma taşıyacaktır.
Partiler, seçmenlerinin garanti sayıda olduğu sadık ve taraftar profili taşıyan kişilerden oluşması onları rahat ve pervasız olmaya itmektedir.
Bu da demokrasi kültürü ve demokratikleşme sürecini geciktiren ve hatta engelleyen bir duruma neden olmaktadır.
Özetle seçimler değil ama seçmenlerin niteliği ve davranış biçimi, demokratik toplumu belirleyen asıl etken olarak karşımıza çıkmaktadır...
İstatistikleri ve reklamları gör
Tüm ifadeler:
Ahmet Bedia Uzun, Serkan Güler ve 3 diğer kişi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pervasızlık

Doğru Bildiğimiz Yanlış, Asıl Doğru Olan ve Bu Neyi Değiştirir?

MEKAN GEOMETRİSİ...